Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Aďka Šabatková s babičkou  

Jarabinový koláč

Pripravíme si na cesto:

300g polohrubej múky

14g kvasníc

2 vajíčka

2 dcl mlieka

soľ

malú lyžičku kryštálového cukru

škoricový cukor

0,5 dcl oleja

maslo

čierna jarabina

 

 

Čierna jarabina:

Po latinsky Arónia melanocarpa, plody obsahujú veľa vitamínu P, vitamínu C, cukru, karoténu, organické kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E, flavonoidy, pektín .......  Veľmi často sa čiernej jarabine hovorí malá vitamínová bomba... Jarabinu môžeme na koláč dať čerstvú, kompót  alebo zamrazenú.

Postup:

Kvások:

Do menšieho hrnčeka dáme mlieko. Necháme ho trochu zohriať. Odstavíme ho z platničky a pridáme kvasnice a kryštálový cukor. Necháme vykysnúť.

 

Cesto:

Do misky dáme preosiatu múku, trošku soli, 2 vajíčka, 0,5 deci oleja a kvások. Z týchto surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Pekne vykysnuté cesto vylejeme na vymastený plech a rozotrieme.  Na cesto husto naukladáme čiernu jarabinu, posypeme hodne kryštálovým cukrom ( jarabina znesie viac cukru, lebo je trpkastá), škoricovým cukrom a úplne na vrch dáme posýpku. Toto všetko dáme piecť do vyhriatej trúby.

 

Posýpka:

Zmiesime 2 kopcovité polievkové lyžice hladkej múky a 1 kopcovitú polievkovú lyžicu práškového cukru s maslom (cca 1 lyžica masla).