Základná škola v Omšení |
Aďka Šabatková s babičkou |
Pripravíme si na cesto: 300g polohrubej múky 14g kvasníc 2 vajíčka 2 dcl mlieka soľ malú lyžičku kryštálového cukru škoricový cukor 0,5 dcl oleja maslo čierna jarabina |
Čierna jarabina: Po latinsky Arónia melanocarpa, plody obsahujú veľa vitamínu P, vitamínu C, cukru, karoténu, organické kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E, flavonoidy, pektín ....... Veľmi často sa čiernej jarabine hovorí malá vitamínová bomba... Jarabinu môžeme na koláč dať čerstvú, kompót alebo zamrazenú. |
Postup: Kvások: Do menšieho hrnčeka dáme mlieko. Necháme ho trochu zohriať. Odstavíme ho z platničky a pridáme kvasnice a kryštálový cukor. Necháme vykysnúť. Cesto: Do misky dáme preosiatu múku, trošku soli, 2 vajíčka, 0,5 deci oleja a kvások. Z týchto surovín vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Pekne vykysnuté cesto vylejeme na vymastený plech a rozotrieme. Na cesto husto naukladáme čiernu jarabinu, posypeme hodne kryštálovým cukrom ( jarabina znesie viac cukru, lebo je trpkastá), škoricovým cukrom a úplne na vrch dáme posýpku. Toto všetko dáme piecť do vyhriatej trúby. Posýpka: Zmiesime 2 kopcovité polievkové lyžice hladkej múky a 1 kopcovitú polievkovú lyžicu práškového cukru s maslom (cca 1 lyžica masla). |
|