Základná škola v Omšení |
Martinka Balážová s babičkou |
Pripravíme si na cesto: 1kg polohrubej múky 40 g droždia 1 lyžička soli 3 lyžice oleja 5dcl mlieka 150 g práškového cukru 3 vajcia Pripravíme si na plnku: 8 dcl mlieka 8 lyžíc cukru 3 čokoládové pudingy 150 g Hery hrozienka |
Postup: Do múky dáme droždie, soľ, cukor, olej a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, do ktorého vmiesime sneh z 3 bielkov. Cesto necháme kysnúť. Rozdelíme ho na 6 bochníkov. Pripravíme si plnku. Bochníky rozvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme plnkou a stočíme. Po dvoch (troch) zapletieme do vrkoča. Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Upečieme dozlatista. ( 25 – 30 min). Hotový pletenec pomastíme a posypeme práškovým cukrom. Plnka: Mlieko s cukrom a pudingom uvaríme a do horúceho zamiešame Heru ( hrozienka) |
|