Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole: Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Langoše

Tomáško Ďuračka s babičkou Milkou Pánisovou  

Pripravte si:

 

1 kg hladkej múky

1 vajce

4 varené zemiaky v šupe

1 kocku droždia

pol litra mlieka

1 strúčik cesnaku ( do cesta)

soľ, trocha kmínu

 

Príprava kvásku:

 

Do 200 ml vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie.

 

 

Postup:

 

Zoberieme si múku, kvások, vajce, ošúpané pretlačené zemiaky a cesnak, mlieko a kmín. Všetko spolu zmiesime a necháme vykysnúť.  Mastnými rukami vyformujeme z cesta bochníky a každý povyťahujeme tak, aby vznikol kruh.

Na horúcom  tuku vypražíme z obidvoch strán. Hotové langoše potrieme rozotreným cesnakom.