Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole:      Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Barborka Bajzíková    

s   babičkou  Anastáziou

 a prababičkou Máriou  

Pripravíme si :

         250 g bryndze

         500g zemiakov

         2 vajíčka

         polohrubá múka

         maslo

         domáca slanina

         soľ

 

Postup:

Očistíme si zemiaky a nastrúhame ich na jemnejšom strúhadle. Pridáme 2 vajíčka, štipku soli, polohrubej múky / podľa potreby/ a zamiešame. Cesto musí byť hustejšie, aby sa pri varení nerozchádzalo.

Dáme zovrieť osolenú vodu. Keď voda varí, pomocou sitka na halušky, spúšťame do vody halušky. Premiešame ich, aby sa na dne neprilepili. Varíme ich 10-15 min.

Kým sa varia halušky, nakrájame slaninu a stopíme. Uvarené halušky scedíme a vmiešame do nich maslo a bryndzu. Dobre premiešame.

Hotové halušky polejeme masťou a posypeme oškvarkami zo slaninky.

 

 

Bryndzové halušky