Babičky varia a pečú s vnúčatami

Základná škola v Omšení

Textové pole:      Receptár:
Huspenina
Fazuľovo—ryžová kaša








Kapustníky 
Kapustové placky 








Lokše s makom
Kapustné halušky
Cesnakové posúchy








Šišky 1, Šišky 2
Šurdica
Kysnutý orechový závin








Repková polievka
Jarabinový koláč
Sedliacka polievka
Pudingový pletenec








Kapustné a zemiakové pagále
Slivkové gule a šúľance









Langoše
Vianočná hríbová polievka
Fánky
Zemiakové pagáče
Pirohy
Jablkový závin
Bryndzové halušky

Sviatočné:
Vianočné pupáčiky
Silvestrovská kapustnica

Koordinátor projektu eTwininng

Mgr. Denysa  Križanová

Pripravíme si :

         500 g  polohrubej múky

         2 žĺtky

         2,5 dcl teplého mlieka

         1 dcl oleja

         2 lyžice kryštálového cukru

         kvasnice

štipka soli

hustý slivkový lekvár

         žĺtok na potretie pupáčikov

 

        

Na zaliatie a posypanie pupáčikov:

3 dcl horúceho mlieka

trocha masla

200 g maku

práškový cukor

Postup:

Z teplého mlieka, cukru a kvasníc zarobíme kvások. V mise z múky, oleja, žĺtkov, štipky soli vymiesime cesto. Na teplom mieste ho necháme nakysnúť.

Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme plát. Z cesta nakrájame štvorčeky asi 5 x 5 cm. Poukladáme do stredu každého štvorčeka malú kôpku lekváru a cesto zvinieme do batôžku, aby lekvár nevytiekol. Malý pupáčik  uložíme spojom cesta na plech. Keď máme zaplnený plech, pupáčiky potrieme žĺtkom. Z cesta naplníme 2 plechy a tým 2 misy pupáčikov.

 

Ešte teplé upečené pupáčiky zalievame horúcim mliekom s trochou masla, aby navlhli. Bohato ich zasypeme pomletým osladeným makom.

Makové pupáčiky podávame na záver vianočnej večere. Všetci jedia z jednej misy, aby sa opäť stretli o rok pri jednom stole.

 

Vianočné pupáčiky