Základná škola v Omšení |
Katka Tvrdoňová s babičkou Helenkou Tvrdoňovou a s prababičkou Máriou Tvrdoňovou |
Pripravíme si : ½ hladkej múky 2 dcl vlažnej vody malý uvarený zemiak ( nemusí byt ) sušené slivky ( môže byt aj slivkový lekvár ) mak práškový cukor |
Postup: Z múky, vody, postrúhaného zemiaka vymiešame tuhšie cesto. Rozdelíme ho na menšie časti . Každý malý bochníček rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenkú placku. Platy pečieme na platni na sporáku z jednej aj druhej strany na miernom ohni. Sušené slivky uvaríme, precedíme a zmiešame s cukrom. Upečené lokše potrháme na kúsky do misy , polejeme so slivkami s cukrom ( môžeme poliať vodou zo sliviek), nakoniec posypeme makom. |
|