Základná škola v Omšení |
Lukáško Kohút s babičkou Martuškou Kohútovou |
Pripravte si: 1kg polohrubej múky (časť z nej môže byt aj hladká ) 500 ml vlažnej vody (aby bolo cesto vláčne ) 1 dcl oleja 2 lyžičky soli 70g kvasníc 1 lyžička rasce 12 strúčkov cesnaku 1 lyžička cukru |
Postup: Z vlažnej vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Dáme ho do preosiatej múky, pridáme soľ, olej a rascu. Vypracujeme hladké cesto. Prikryme ho na teplom mieste a necháme kysnúť asi 20 min. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 plechy vyliate olejom. Cesto ponaťahujeme na celú plochu. Necháme ešte 15 minút kysnúť na plechu a upečieme vo vyhriatej rúre dočervena. Pečieme približne 40 min. Po vytiahnutí z rúry osúch poprskáme vodou, aby bol mäkučký. Keď je mierne vychladený, rozotrieme naň prelisovaný cesnak rozmiešaný v lyžičke vody a štipke soli. Najlepšie sú teplé a ako príloha aj napríklad ku kyslej fazuľke. |