Základná škola v Omšení |
Rastík Belák s babičkou Jarmilou Marčekovou |
Pripravíme si : 600 g krupicovej múky 50 g kryštálového cukru 2 žĺtky 2 lyžice rumu citrónová kôra 30 g droždia 60 g masla / tuku/ 250 ml mlieka soľ, tuk na vyprážanie na posypanie práškový a vanilkový cukor džem, šľahačka na zdobenie |
Postup: Do vlažného mlieka dáme cukor, droždie a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások vlejeme do preosiatej múky, pridáme rozpustené maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 – 1,5 cm a vykrajujeme kruhy. Nechám ešte dokysnúť a vyprážame ich v horúcom oleji či masti z oboch strán. Ešte horúce ich obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Pre zaujímavosť: Rum do šišiek sa dáva preto, lebo po vložení cesta do horúceho oleja sa rýchlo odparuje, rozpína cesto a ono sa dvíha. Na povrchu sa však zráža a tvorí tuhšiu vrstvu, ktorá bráni ďalšiemu vniknutiu oleja do cesta. Šišky sú potom ľahké a kypré. |