Osnovna šola Svetij Jurij ob Ščavnici |
Najstarší tradičný recept partnera v Slovinskej republike |
Pripravíme si : 250 g ajdove moke poparimo z 1 do 2 dl slanega kropa. Zgnetemo v elastično testo, ki naj počiva 5 do 10 min na pomokanem loparju. Potem ga razvaljamo na 3 mm debelo. Polijemo ga s skutinim nadevom. Le-tega pripravimo iz 250 g skute, 2 rumenjakov, 30 g sladkorja in soli. Vse skupaj zalijemo z 2 dl kisle smetane, ter malo pomokamo in spečemo. Dober tek! |
|
V preklade: hajdinski kropec |
250 g pohánkovej múky zalejeme s 1 do 2 dcl slanej vriacej vody. |
Zamiesime elasticke cesto, ktoré necháme odpočívať od 5 do 10 minút na múkou posypanej doske. |
Potom ho razvaľkáme na hrúbku 3 mm . Na rozvaľkané cesto nalejeme tvarohovú plnku. Plnku pripravíme z 250 g tvarohu, 2 žĺtkov, 30 g cukru a štipky soli. Vrch posypeme ešte z málo múky a upečieme. |
V našom kraji sa tradicionalni krapec pečie v »krušni peči«. V peci musime dobre zakurit a ju rozohriat. Takto upečený má tu najlepšiu chuť. |